top of page

Wilhelmina van Pruisenbrug Hekendorp

Radardetectiesysteem

De markt:

Wat we hier hebben gerealiseerd:

Wilhelmina van Pruisenbrug bij Hekendorp veilig open en dicht

De Wilhelmina van Pruisenbrug bij Hekendorp is een elektromechanisch aangedreven ophaalbrug zonder toezicht van een brugwachter of camerasysteem. De brug over de Hollandse IJssel verbindt de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Om de veiligheid voor de passanten te verhogen ontwierp en installeerde Ternet een innovatieve besturingsinstallatie met een detectiesysteem op basis van radar. Dat maakt deze brug uniek in Nederland.


Beperkte infrastructuur

De omgeving van de Wilhelmina van Pruisenbrug maakte het onmogelijk om een infrastructuur aan te leggen voor toezicht op afstand. De brug is daarom door de scheepvaart te openen via een drukknop, maar de brug mag pas opengaan als er zich absoluut geen voetgangers of fietsers op de brug bevinden.


SIL3 sensoren

Hiervoor ontwierpen we een op maat gemaakt radardetectiesysteem met speciale sensoren met het bijzonder hoge Safety Integrity Level 3 (SIL3). Hiermee wordt zowel het fiets/voetpad als de waterweg nauwkeurig gecontroleerd. Een hoogwaardig PLC-systeem zorgt voor de verdere afhandeling van de acties. Voor een vergelijkbare situatie ontwierp en installeerde Ternet een veiligheidssysteem voor de Schateilandbrug in Almere, hoewel de gebruikte radartechnologie ook voor vele andere toepassingen ingezet kan worden.

Wilt u hier meer over weten of bent u als gemeente, provincie of landelijke overheid ook op zoek naar een innovatieve partner voor de besturing van bruggen of sluizen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

bottom of page